Over ons  /  Nieuws  /  Evenementen  /  Vacatures  /  VCA**     NL Nederlands  FR French   EN English (UK)

Tallpack-lijn voor cohesief mineraalpoeder

Tallpack International heeft voor de Russian Mining Chemical Company een complete verpakkingslijn gerealiseerd voor een zeer licht, cohesief en slechtstromend mineraalpoeder. De lijn omvat een afzakmachine, zakken-flattener en -pers, robotpalletizer en een palletwikkelaar.

Dit mijnbouwbedrijf verwerkt het mineraal Brucite tot zeer fijne mineraalpoeders. Dit mineraalpoeder wordt o.a. toegepast in de landbouw, met name om grond te ontzuren. In de eerste fabriek, gebouwd in 2011, wordt het mineraalpoeder verpakt in bigbags. De markt breidde zich echter uit naar andere sectoren die het mineraalpoeder in handzamere hoeveelheden en in een veel fijnere variant gebruiken (toegepast als hulpmiddel in de waterzuivering, maar ook als vlamvertrager in kunststoffen en als grondstof voor composieten.) Dit leidde tot de bouw van een tweede fabriek, waar het mineraalpoeder niet meer wordt verpakt in bigbags, maar in ventielzakken (20 en 25 kg). De groei in afzetmogelijkheden rechtvaardigde de bouw van een derde productiefaciliteit in Vyazma, zo’n 200 kilometer westelijk van Moskou. RMCC ging voor deze fabriek op zoek naar een geschiktere technologie om het mineraalpoeder niet meer te verpakken in ventielzakken, maar in zakken volgens het FFS-principe (Form Fill Seal).

Waarom geen ventielzakken?

“Brucite-poeder is namelijk lastig af te vullen in ventielzakken”, legt Hubert Verheul uit. Hij is directeur-eigenaar van Tallpack International en direct betrokken bij de realisering van het Vyazma Brucite-project. “Het mineraalpoeder is slecht stromend, sterk luchtbehoudend en daarom moeilijk te doseren. Dat brengt de nauwkeurigheid van het afgevulde gewicht in het geding. Doordat de ventielzakken in combinatie met het mineraalpoeder zichzelf slecht sluiten vindt er verspilling plaats en is er een slechte gelijkvormigheid van de zak. Dat maakt het moeilijk om de zakken stabiel te stapelen, wat de totale stabiliteit van de pallet in het geding brengt. Met onze FFS-afzakmachine is het verpakkingsproces volledig onder controle en kunnen pallets stabiel worden
gestapeld. Wat de verpakkingslijn in combinatie met het logistieke proces op een veel hoger plan heeft gebracht.”

Samenwerking

Via contacten van RMCC in West-Europa, waaronder de Nederlandse dochtermaatschappij Europiren, kwam voor het Vyazma Brucite-project Tallpack International uit Geldermalsen in beeld.
“Het feit dat wij ook een vestiging in Bulgarije hebben, die de Balkan landen en Rusland als werkgebied heeft, vergemakkelijkte de samenwerking met de klant”, aldus Verheul. “Tussen die beide landen bestaat een uitstekende samenwerking waarbij de taalbarrière bovendien klein is.

FFS-afzakmachine

De nieuwe FFS-afzakmachine wordt gevoed middels een door Tallpack International ontwikkeld systeem. Een bunker met woelmechanisme met daaronder een transportschroef brengt het Brucite-poeder eerst in een ‘loss in weight’ weeghopper. “Deze hopper met schraper is op basis van empirisch onderzoek zodanig gedimensioneerd dat het mineraalpoeder probleemloos doorloopt”, vertelt Verheul. “Het mineraalpoeder wordt vervolgens in de FFS-machine nauwkeurig gewogen en in de zakken gedoseerd door middel van verticale vulschroef.”
Deze vulschroef reikt tot de bodem van de zak. Tijdens het vullen beweegt de zak zich door een neerwaartse beweging met als doel een efficiënte vullingsgraad te verkrijgen. Hierbij wordt de zak hoogfrequent getrild om het mineraalpoeder optimaal te verdichten en te ontluchten.

Ontluchten

De zakken (PE) zijn bovendien voorzien van een speciale filterstrook om lucht te laten ontwijken, echter zonder dat daarbij ook mineraalpoeder ontsnapt of vocht indringt. “Het ontluchten van de zakken is erg belangrijk voor de vorming van stabiel gestapelde pallets”, zegt Verheul. “Daarom gaan de thermisch gesealde zakken door een ‘flattener’ die het mineraalpoeder gelijkmatig in de zakken verdeelt en daarna door een bag press die de laatste lucht door het filter laat ontwijken. Een robotpalletizer zorgt vervolgens voor een strakke stapeling en voegt conform de meerdere te kiezen programma’s, kartonnen vellen toe aan de stapeling. De pallets worden daarna met een Tallwrapper 2202-AE gewikkeld om ze extra stabiliteit en bescherming tijdens opslag en transport te geven.


WIN 20180513 155115 1

Tweede lijn

“De klant is over de complete afzak- en verpakkingslijn zeer te spreken”, aldus Verheul. “Er zijn daarom vergevorderde plannen voor een tweede afzakmachine, om de twee varianten mineraalpoeders tegelijkertijd te kunnen verpakken. Daarvoor is geen nieuwe robotpalletizer nodig, want de bestaande installatie heeft voldoende capaciteit om twee lijnen te handelen. De lay-out van de huidige lijn is al op deze geplande uitbreiding afgestemd.”

WIN 20180513 154654 2

 

WIN 20180513 144611 2


Over Brucite-poeder

Brucite is een minerale vorm van magnesiumhydroxide, in 1824 ontdekt door de Amerikaan Archibald Bruce. De Russian Mining Chemical Company (RMCC) wint het ruwe materiaal in open mijnbouw, waarna het wordt gebroken en gezuiverd. Het Brucite wordt vermalen tot twee poederkwaliteiten; 3,5 micron en 10 micron. Het product is licht (resp. 0,36 en 0,70 kg/liter), cohesief en slechtlopend.