Over ons  /  Nieuws  /  Evenementen  /  Vacatures  /  VCA**     NL Nederlands  FR French   EN English (UK)

Interview Warehouse Totaal

Standaard geschikt voor

 • Pallets van 600x800, 800x1200 en 1000x1200
 • Hoogte pallets: 2400mm
 • Capaciteit: tot 50 pallets per uur
 • Laagbouw banen dus geschikt voor elk type palletwagen

Diverse opties

 • Topvel
 • Scannen
 • Labelen
 • Wegen
 • Datacommunicatie
 • Wikkelprogramma’s voor bont gestapelde pallets
 • Extra palletformaten


Modulaire palletwikkellijn populairder
Je kunt altijd opties toevoegen

Tallpack heeft met de Tallwrapper 2202 een volgende generatie modulaire palletwikkellijn ontwikkeld. De logistiek dienstverlener kan kiezen voor een lijn met op- en afzetpositie en palletwikkelaar. Maar zich ook volledig laten ontzorgen door de tot stand brenging van de communicatie met WMS systemen.

De Warehousing & Distribution sector blijft groeien in de Benelux. Volumes nemen fors toe en gekwalificeerd personeel is steeds lastiger te krijgen. Dat werkt mechanisering en automatisering in het magazijn verder in de hand. Dat geldt ook voor de afhandeling van pallets. De belangstelling voor de modulaire palletwikkellijn van Tallpack neemt fors toe. Onlangs lanceerde het met de Tallwrapper 2202 de derde generatie palletwikkellijn van Nederlands fabricaat.
“Onze installaties zijn Dutch-made”, aldus sales directeur Michiel Brink. “Dat geeft klanten een vertrouwd gevoel. Ze kunnen zelfs een kijkje nemen in de productie, indien gewenst.” 

De gelijknamige nieuw ontwikkelde palletwikkellaar is sneller dan de vorige versie – de 2201 - en dan met name de foliewagen waarmee je de folie kunt wikkelen is smaller, zodat je minder ruimte nodig hebt. Daarnaast hebben we het folie-meetsysteem voor de foliespanning dusdanig aangepast dat we indien gewenst met bijna 0 spanning oftewel -geen hoekspanning- folie kunnen wikkelen (denk aan tissues / toiletpapier etc.).“ 

De foliekop is slanker geworden waardoor er minder vloeroppervlak in gebruik is”, aldus Brink.

WP 20170711 007 easyfairs

DSV en Remeha

Brink geeft aan dat er op dit moment meer dan 200 automatische palletwikkellijnen van Tallpack in de Benelux staan in velerlei varianten. Onder andere bij logistiek dienstverlener DSV en ketelbouwer Remeha. Daar zijn modulaire palletwikkelijnen gerealiseerd met vaste elementen en uitbreidingen daarop.

Het start al met het plaatsen van de pallet in de wikkellijn. Is dat met een handpallettruck, EPT of een heftruck. Dat kan allemaal consequenties hebben voor de hoogte van een transportbaan. En op wat voor soort pallets de producten uiteindelijk naar de klant van de klant worden getransporteerd. Er zijn tientallen verschillende palletformaten denkbaar. Neem nu de papierindustrie, daar worden de pallets zelfs aangepast aan de breedte van het papierformaat die per product kunnen verschillen. Hoeveel palletposities heeft een logistiek dienstverlener nodig? Minimaal zijn er altijd drie nodig: één voor de op- en afzet van de pallet en één voor de wikkelaar. Je hebt er minstens vijf à zes nodig om een automatische palletwikkellijn rendabel te laten zijn. Hoeveel posities men uiteindelijk nodig heeft, hangt af van de benodigde capaciteit en hoeveel buffer men wenst te creëren.”

Modulaire opbouw
Concreet kun je in een modulaire palletwikkellijn een aantal opties onderscheiden waarin je ook weer in uitvoering kunt variëren. Het begint met de meest simpele optie, namelijk opzetten, wikkelen en afpakken. Maar een logistiek dienstverlener kan er ook voor kiezen om op een lijn diverse soorten verschillende pallets te wikkelen met diverse wikkelprogramma’s en aantal wikkelingen, deze laten voorzien van een topvel en de data voor alle verschillende soorten verpakkingen door Tallpack te laten beheren via een WMS systeem. Daarbij is een aan het begin gescande palletcode voldoende om het palletwikkelproces automatisch te laten verlopen, inclusief het aanbrengen van een pallet label aan het einde van de lijn. Het voordeel van de modulaire palletwikkelijn is dat de gebruiker te allen tijde kan opschalen naar een geavanceerdere manier van palletverpakken en verwerken van palletdata.

ROI in beeld
“De modulaire lijn slaat sinds enige jaren enorm aan”, bevestigt Brink. Los van het degelijke materiaal waar Tallpack zonder uitzonderingen voor alle onderdelen mee werkt, heeft hij ook nog een andere rode draad teruggekregen van de afnemers. “We zijn succesvol omdat we heel snel kunnen reageren op een vraag van een klant. Wij denken sowieso niet in het verkopen van wikkelaars, maar in logistieke oplossingen. Omdat we werken met een modulaire lijn met vaste elementen, kunnen we heel snel uitrekenen wat alle opties kosten en een klant kan dan kijken welke return on investment hij heeft. We kunnen voorrekenen wat de kosten per verpakte pallet zijn, afhankelijk van de hoeveelheid folie en de foliekwaliteit die een wikkelaar verbruikt.” Tallpack is naast machinebouwer namelijk ook een vernieuwende folieleverancier. We zijn daardoor in staat als systeemverkoper de totaaloplossing te bieden die past bij de wensen van de klant. “Als je over een periode van tien jaar gaat kijken, zitten de kosten uiteindelijk in het folieverbruik en niet in de lijn. Dat is een eenmalige investering die je over een hele periode kunt afschrijven.”

Vanaf 0
IMG 20171213 152308Hoe een automatische palletwikkellijn wordt vormgegeven is helemaal afhankelijk van wat een eindgebruiker er mee voor ogen heeft. “Het begint er mee dat de klant geautomatiseerd wil wikkelen. Vervolgens doet zich de vraag voor of hij daar al dan niet een topvel bij wil hebben. Daarvoor heeft Tallpack een topveldispenser in het assortiment die onlangs samen met TU-studenten nog meer Lean en Mean is gemaakt.

De capaciteit van de TW 2202 palletlijn is 50 pallets per uur, maar dat is eventueel nog wel uit te breiden tot zeventig á tachtig per uur. Dat heeft allemaal te maken met het aantal wikkelingen en de hoogte van de pallet. Of dat zin heeft, hangt ook af van hoe de aan- en afvoer is geregeld. In dat kader moet ook goed worden afgewogen hoeveel bufferposities je voor en na de wikkelaar en de topveldispenser hebt. “Je kunt wel een hele lijn volplaatsen met pallets, maar je moet dan wel de afvoer van de lijn voor elkaar hebben. Voordat we met de bouw beginnen, gaan we dan ook eerst kijken naar de palletstromen in een magazijn.”
De lijn is ook in die zin modulair omdat je na verloop van tijd nieuwe elementen kan toevoegen of weglaten. “Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een labelapplicator te plaatsen als een bedrijf zijn logistieke proces daarop nog niet heeft ingericht. Maar die slag kan ook nog in de toekomst worden gemaakt. Het kan ook zijn dat een klant op dit moment nog helemaal geen topfolie nodig heeft, maar in de toekomst wel. Of dat hij in een later stadium besluit de palletlading te gaan controleren met een weegunit.”

Scannen en labelen
Het scannen en ook labelen zijn twee onderdelen van de palletwikkellijn die zeker ook bijdragen aan de populariteit van de modulaire Tallwrapperlijn, aldus Brink. Inclusief het koppelen van het databeheer waarmee Tallpack de klant volledig ontzorgt. “Daarmee creëren we een soort black box, zodat de eindgebruiker geen omkijken meer heeft naar het palletwikkelproces. Het koppelen van het databeheer wordt door Tallpack tot stand gebracht en als er zich ergens in de pallethandling een storing voordoet, weten we ook direct waar de fout zit en hoe die moet worden opgelost. De klant wil het in de vingers hebben. Door gebruik van HMI weten we snel waar iets fout gaat. En dan gaat het niet om waar de verantwoordelijkheid ligt, maar hoe we het zo snel mogelijk op kunnen lossen.”

Palletcode
Het proces gaat als volgt. De pallet die wordt opgezet is voorzien van een code die de pallet heeft gekregen van het WMS-systeem van de logistiek dienstverlener. Deze code wordt gescand en realtime doorgezet naar het ERP-systeem van de klant” Daarmee weet de eindgebruiker ten eerste al dat de pallet überhaupt is aangeboden. Het systeem kan aan de hand van de code precies zien om wat voor soort pallet het gaat en hoe deze gewikkeld moet worden, zwaar of licht, met het aantal wikkelingen en of er een topvel nodig is. Brink: “Als een pallet binnen Nederland wordt vervoerd, kunnen de wikkelingen over het algemeen minder zwaar zijn dan wanneer sprake is van overzee transport. En er zijn bijvoorbeeld ook pallets die wel van een topvel moeten worden voorzien, aangezien de pallet lang in het magazijn staat terwijl deze stofvrij moet blijven. Een pallet kan ook spatwater dicht gewikkeld worden indien vochtintreding of buiten opslag van toepassing is. En of er aan het eind van de lijn een palletlabel op moet worden aangebracht voordat de pallet het magazijn in gaat of op transport.” Alles met het doel om de kosten per pallet te optimaliseren, lees minimaliseren.

“Als er een verzendlabel op de gewikkelde pallet moet komen, krijgt de palletlabelaar op basis van dezelfde gescande code aan het begin van de lijn een signaal met de juiste informatie voor op het palletetiket.” Deze informatie wordt ook weer teruggekoppeld naar het WMS systeem, zodat de cirkel rond is. Op deze manier weet de logistiek dienstverlener altijd exact waar de pallet zich wanneer bevindt.


[kader]Seriematig bouwen
Tallpack is in staat om modulaire palletwikkellijnen voor haar afnemers prijstechnisch interessant te bouwen. En daarmee ook weer de prijs-kwaliteit verhouding van de lijn te waarborgen. “We zijn al een aantal jaren bezig met het bouwen van modulaire lijnen. We bouwen wikkelaars, topveldispensers en palletbanen zoveel mogelijk in series.
De geïnstalleerde banen zijn allemaal voorzien van dubbele tandwielen en doorgeluste kettingen. De rollen zijn uitgevoerd in 3 millimeter gewalst staal. Tallpack prefereert te werken met bekende merken, zoals Festo, Sick en SEW, allemaal A-merken. In de ontwerpfase passen wij zoveel mogelijk DIN-norm onderdelen toe.
Wij willen de productie in Nederland houden, omdat dat een grote toegevoegde waarde heeft voor onze klanten.

Kortom Tallpack International biedt een maatwerk totaaloplossing met haar Dutch-made modulaire palletwikkellijn om aan de sterk toenemende vraag uit de markt te kunnen voldoen.

Einde interview

20161219 102404 smal